Amb la calor no s’hi juga: l'escola pública de Sant Cugat vol ombres, no més promeses

 


El 15 de març Sant Cugat es mobilitza per demanar ombres als patis de totes les nostres escoles i llars d'infants


Les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) de Sant Cugat, a través de la Coordinadora d’AFEs, volem expressar la nostra preocupació davant la situació de calor extrema als centres educatius de la ciutat.

 

Els últims anys, s’ha fet palesa la greu problemàtica que hi ha als recintes escolars respecte a la falta d’ombres als patis i l’elevada temperatura que s’assoleix dins les aules. Durant els mesos compresos entre maig i octubre, a la majoria d'escoles se sobrepassen les temperatures regulades pel Reial decret 486/1997 que indica que la temperatura ha d'estar compresa entre els 17 i 27 °C. Això genera no només malestar i incomoditat, sinó que en alguns casos produeix perjudicis directes com insolacions, marejos, cops de calor, desmais, lipotímies, problemes oculars, deshidratació, cremades pel contacte amb superfícies a ple sol, etc.

 

L'abril del 2023, les AFES vam fer arribar a l’Ajuntament un informe que detallava totes les mancances. Només un 19,3% de l’espai exterior de les escoles és ombrívol, i hi ha 1 arbre cada 10 infants, en contraposició a 1 arbre per cada 2 santcugatencs.

El maig de 2023, les AFES ens vam reunir amb la Sra. Helena López Macho, Síndica de Greuges de Sant Cugat, que setmanes després exposava a través dels mitjans que “les administracions públiques haurien de potenciar la instal·lació, a les zones públiques o privades de murs de vegetació o peces tèxtils que protegeixin als nens d'aquestes altes temperatures." AQUI podeu llegir

Al Ple del 24 de juliol, En Comú Podem va presentar una moció institucional que preveia "elaborar un pla municipal de millora de les ombres en els patis de les escoles públiques”. AQUI podeu llegir

Al setembre, Cristina Paraira (tinenta d’alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic) i Carme Ardid (regidora d’Educació), van reunir totes les AFES i direccions i es van comprometre a garantir el confort climàtic a les escoles, elaborant un pla municipal abans que acabés el primer trimestre de 2024 que millorés les zones d’ombres als patis, dotar-ho de pressupost i establir un calendari d’accions urgents. Val a dir que els tècnics han visitat cada escola i s’hi han plantat alguns arbres, però a curt termini necessitem pèrgoles i tendals, i a poder ser, no haver-ho de pagar les famílies com hem fet fins ara, com si es tractés d’un caprici. On són els ajuts econòmics de la Diputació de Barcelona, de l’Estat o de l’UE per l’adaptació al Canvi Climàtic?

 Pocs dies després, Josep M. Vallés, actual alcalde, recollia el guant i escrivia al seu blog "... vull fer palès la nostra aposta clara de millora dels patis de les escoles per tal que siguin espais amables, amb les ombres necessàries per protegir els infants de les temperatures extremes i garantir el seu benestar i salut." AQUI es pot llegir el seu post


El 31 de gener de 2024, Ramón Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem a Sant Cugat escriu denuncia als mitjans que "és especialment crític el fet que nadons d'entre pocs mesos i fins a 3 anys hagin d'estar a més de 30 °C a les escoles bressol, que, recordem, són competència exclusiva de l'Ajuntament". AQUÍ podeu llegir

  

Estem al mes de març i ningú s’ha reunit encara amb les AFES per tal d’elaborar un pla d’acció consensuat. La calor arribarà sense tenir en compte els ritmes de l’administració.

 

Per aquest motiu, SOL·LICITEM que l’Ajuntament de Sant Cugat:

 

1)  Executi les actuacions de millora de les ombres en els patis de les escoles públiques de la ciutat, garantint la disponibilitat d’espais d’ombra (amb arbres sempre que sigui possible, o tendals), naturalització dels patis i reducció de la superfície cimentada.

 2)  Defineixi un pla per instal·lar sistemes de climatització a tots els centres educatius públics de la ciutat.

 3)   Prengui mesures d’urgència, tant als patis com a les aules, instal·lant o facilitant la instal·lació d’estructures que ofereixin ombra; així com establint els sistemes de ventilació adequats per mantenir la temperatura dintre dels límits legals i garanteixi el benestar dels alumnes en els centres educatius. 

4)   Garanteixi que els centres educatius de la ciutat s’integren dins la Xarxa Municipal de Refugis Climàtics.


Demanem solucions, agilitat, i compromís per part dels partits polítics i de les regidories de l’Ajuntament. Les escoles i instituts son els únics edificis públics sense climatització, i el fet que molta de la vida dels adults transcorri en espais climatitzats no ens ajuda a percebre la urgència d'allò que viuen els nostres infants. És per això que convoquem una concentració a favor de la creació i execució d'un pla d'ombres a totes les escoles i llars d'infants el divendres 15 de març a les 18:00 h davant de l’Ajuntament.

 

 


Amb la calor no s’hi juga: l'escola pública de Sant Cugat vol ombres, no més promeses Amb la calor no s’hi juga: l'escola pública de Sant Cugat vol ombres, no més promeses Reviewed by eventlady on de març 06, 2024 Rating: 5

Cap comentari:

Amb la tecnologia de Blogger.