Setmana de la Ciència i Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Un any més, a l’escola Joan Maragall hem celebrat la setmana de la ciència al mes de febrer. Enguany, la temàtica ha estat al voltant de la figura de Joan Oró i Florensa, bioquímic lleidatà de qui aquest 2023 commemorem el centenari del seu naixement.

L’alumnat de 5è va fer recerca sobre la biografia d’Oró, i va exposar la seva línia de vida als passadissos de l’escola. Així, tothom va aprendre que Joan Oró va néixer en una família de flequers de Lleida (ell mateix havia treballat a la fleca), i que tenia tantes ganes d’entendre l’origen de la vida a l’univers, que després d’estudiar a la Universitat de Barcelona, se’n va anar a fer de científic als Estats Units, on va treballar en diversos projectes d’investigació espacial de la NASA. Gràcies a una colla de tallers, jocs, manualitats, i llibres i àlbums il·lustrats, l’alumnat de tots els cursos, com Oró, s’ha impregnat de les ganes de conèixer què hi ha més enllà del nostre planeta!


Celebrar la setmana de la ciència al febrer, ens permet fer-la coincidir amb una altra commemoració: el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en Ciència (11 de Febrer). L’ONU el va proclamar l’any 2015 amb l’objectiu de trencar la bretxa de gènere existent en els estudis i professions relacionades amb la ciència i la tecnologia. En aquest context, a Catalunya, la iniciativa #100tífiques acosta dones professionals de la ciència a les escoles i instituts per tal de visibilitzar la seva aportació en aquest camp, i per dotar a l’alumnat de referents femenins reals i propers. Enguany, n’han estat més de 500!

L’alumnat de 6è va rebre la visita de la Dra. Carme Jordi Nebot, catedràtica d’astrofísica de la Universitat de Barcelona, qui va fer una xerrada apassionant sobre el cosmos i va conversar amb l’alumnat sobre les seves motivacions per dedicar-se a la ciència. El Departament d’Educació en va fer aquest vídeo.




La setmana de la ciència a l’escola és el fruit del treball conjunt de les docents i la comissió de ciència de l’AFA. Amb ella, cerquem que els infants de l’escola mantinguin la curiositat i que, com ho van fer en Joan Oró i la Carme Jordi, somiïn en gran!

L’any Joan Oró tot just acaba de començar. Aviat trobareu més materials educatius al web: www.missiojoanoro.cat. Des de la comissió de ciència de l’AFA us encoratgem a explorar-los en família!



Setmana de la Ciència i Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència Setmana de la Ciència i Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència Reviewed by eventlady on de febrer 20, 2023 Rating: 5

Cap comentari:

Amb la tecnologia de Blogger.